Медиа центар

 • Обнова на фасадите на пет објекти низ Македонија

  Фасадите на пет објекти од старата градска архитектура до крајот на годинава ќе бидат конзервирани и реставрирани за да им се врати автентичниот изглед на градбите, кои имаат културно-историско значење. Тие се наоѓаат во градските јадра на Крушево, Скопје, Прилеп, Битола и Кратово и за нивната санација Министерството за култура намени 11 милиони 234 илјади денари.

 • Ристовски: Пари за пензии има, тие и натаму ќе се исплаќаат во првата недела од месецот

  Пари за пензии има, тие и натаму ќе се исплаќаат во текот на првата недела од месецот, а ќе се реализира и планираното покачување според програмата за работа на Владата, истакна денеска министерот за труд и социјална политика Спиро Ристовски, кој присуствуваше на Извршниот одбор на Сојузот на Здружение на пензионери на Македонија.

 • Туристичка соработка меѓу Македонија и Северен Кипар

  Македонија и Северен Кипар ќе ја продлабочуваат туристичката соработка. За таа цел веќе е потпишан мемеорандум за соработка кој предвидува воведување чартер летови меѓу двете земји и организирање на седумдневни туристички тури за запознавање со двете култури.

 • Во подготовка методологија за пресметување на цената за интегрирано управување со отпад

  Разгледување на можностите за изготвување методологија за пресметување и одобрување на цената за интегрирано управување со отпад беше целта на денешната консултативна средба во ЕУ-инфо центарот со заинтересираните страни за таква методологија.

 • Попоски од Бан Ки-мун побара да се почитува Хашката пресуда

  Шефот на македонската дипломатија Никола Попоски денеска во Њујорк се сретна со генералниот секретар на Обединетите Нации Бан Ки-мун, од кого побара да се заложи за почитување на одлуката на Судот кој работи под покровителството на ОН, која потврди дека блокирањето на членството на Македонија во НАТО е нелегално, а со тоа и зголемување на кредибилитетот на институциите на оваа организација.

 • Министерот Попоски се сретна со поранешниот државен секретар на САД Хенри Кисинџер

  Во рамките на неколку дневната посета на Соединетите американски држави, министерот за надворешни работи на Република Македонија Никола Попоски денеска во Њујорк имаше средба со Хенри Кисинџер, поранешен државен секретар на САД и добитник на Нобеловата награда за мир.

 • FM Poposki meets former US Secretary of State Kissinger

  Foreign Minister Nikola Poposki, who is paying a few-day visit to the United States, held talks Tuesday in New York with Henry Kissinger, former US Secretary of State and Nobel Peace Prize laureate.

 • Кралев им ги врачи дипломите на најдобрите на Економскиот факултет во Прилеп

  На Економскиот факултет во Прилеп денеска пригодно беа промовирани 150 дипломирани економисти и 27 магистри. Дипломите на магистрите и на најдобрите дипломирани им ги врачи министерот за образование и наука Панче Кралев.

 • Poposki: Macedonia's NATO membership in Greece interest too

  Macedonia's NATO membership will be beneficial for all member-states, including Greece, since it would share common borders only with member-states. The Visegrad Group has the best credibility and the best position to promote further enlargement, because the four countries have benefited a lot from their EU and NATO membership, says Foreign Minister Nikola Poposki in an interview with web-magazine "Visegrad Revue", reflecting the positions by four member-states - Poland, Czech Republic, Hungary and Slovakia.

 • International Tourism Fair opens

  Travel agencies and hotel managers from Macedonia, Serbia, Montenegro, Croatia, Slovenia, Bulgaria, Turkey will present their latest and most attractive arrangements at the International Tourism Fair in Skopje from Tuesday till Saturday.

Pages