Медиа центар

 • FM Poposki meets U.S. House officials

  Foreign Minister Nikola Poposki met Thursday with U.S. House Committee on Foreign Affairs chairperson Ileana Ros-Lehtinen and committee member Jean Schmidt.

 • Gruevski: Poland remains strong supporter to Macedonia’s integration in NATO and EU

  The meeting of Prime Ministers of Poland, Central Europe and China in Warsaw ended very successfully and it was a good opportunity for realisation of many informal and formal meetings, about main issues which concern us, especially the issue connected with NATO and EU membership, because majority of the countries are their member states.

 • PM Gruevski: Macedonia open to new Chinese investments

  Republic of Macedonia has China's political support, and is open to new Chinese investments, said Prime Minister Nikola Gruevski after the meeting with Chinese counterpart Wen Jiabao within Economic Forum Poland-Central Europe-China, held in Warsaw.

 • Првата група холандски туристи пристигна во Охрид

  Првата група од 120 туристи од Холандија преку аранжманите на тур-операторот „Арке травел – ТУИ“ денеска со чартер лет пристигна во Охрид.

 • First group of Dutch tourists arrives in Ohrid

  Minister Saraqini wished the guests a warm welcome, saying they should acquaint with Macedonia as much as possible during their stay and convey their impressions to friends at home.

 • Богов: Јубилејот на Народната банка се одржува во турбулентна епизода од развојот на глобалната економија

  Изминатите две децении на монетарна самостојност Народната банка на Република Македонија се соочи со многу предизвици кои успешно ги совлада. Воедно и дваесетгодишниот јубилеј се одбележува во една исклучително турбулентна епизода од развојот на глобалната економија, особено одбележана со настаните поврзани со должничката криза во еврозоната и повторно сме исправени пред предизвик.

 • Средби на министерот Попоски во Конгресот на САД

  Министерот за надворешни работи на Република Македонија Никола Попоски во Конгресот на САД имаше средба со претседателката на комитетот за надворешни работи на Претставничкиот дом, Илеана Рос-Лејтинен, на која присуствуваше и членката на комитетот Џин Шмит.

 • Груевски: Полска останува силен поддржувач на Македонија за НАТО и ЕУ

  Средбата на премиерите на земјите од Централна и Источна Европа и Кина заврши многу успешно и тоа беше добра можност за остварување повеќе средби, неформални и формални, за главните прашања кои што нас не засегаат, особено прашањето поврзано со членството во НАТО и во ЕУ, бидејќи поголем дел од нив се нивни членки.

 • Груевски: Македонија отворена за нови кинески инвестиции

  Република Македонија има политичка поддршка од Кина, а истовремено е отворена за нови кинески инвестиции, изјави премиерот Никола Груевски по официјалната средба со кинескиот колега Вен Џиабао во рамки на бизнис форумот „Полска – Централна Европа – Кина“ што се одржа во Варшава.

 • Попоски во Конгресот на САД се сретна со членот на Комитетот за надворешни работи на Претставничкиот дом Тед Поу

  Министерот за надворешни работи Никола Попоски денеска во Конгресот на САД имаше средба со Тед Поу, член на Комитетот за надворешни работи на Претставничкиот дом.

Pages