Соопштенија

Премиерот Заев на средбата со Претседателот на Здружението на судии Саити: Ни претстои процес на враќање на кредибилитетот на судските институции

Претседателот на на Здружението на судиите д-р Џемаили Саити, изрази благодарност за можноста здружението да учествува во досегашните процеси за реформи во правосудниот систем, и изрази подготвеност здружението како организација, како и неговите членови, и понатаму да партиципираат активно во овие важни реформски зафати.

Премиерот Заев на средба со германскиот пратеник Сарацин: Впечатоците се позитивни, продолжете по реформскиот пат и политиките на пријателства

На средбата заеднички е констатирано дека во интерес на Република Македонија е реализацијата на важните реформи, посебно за судството, коишто треба да осигураат владеење на правото.

Законот за финансиска поддршка на инвестициите влегува во владина процедура – компаниите задоволни од мерките од планот за економски раст

Заменик претседателот на Владата задолжен за економски прашања д-р Кочо Анѓушев и министерот за економија Крешник Бектеши остварија средба со претставници на компаниите - членки на Стопанската комората на Македонија, каде што ги информираа стопанствениците за динамиката на спроведување на мерките од Планот за економски раст.

Реакција на Владата на Република Македонија до АВМУ: Долгогодишниот молк на АВМУ е исто така причина за штетата на медиумската сфера во Република Македонија

Во врска со реакцијата на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни уметности (АВМУ) по повод наводите изнесени од министерот Роберт Поповски, на јавната дискусија одржана на 2 март 2018 година, Владата

Средба на премиерот Зоран Заев со лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Христијан Мицкоски: Најавен консензус за пакетот реформски закони во Собранието на Република Македонија

На средбата беше разговарано за актуелните политички случувања, за тековните преговори со Р. Грција, за изборниот законик и за избор на членови на Државната изборна комисија, како и за можноста за враќање на опозицијата во Собранието.

Царовска: Со новиот Оперативен план обезбедуваме поддршка од 19 илјади денари месечно за вработување на над 520 лица од ранливи или тешко вработливи категории

Министерката за труд и социјална политика, Mила Царовска, министерот за здравство, Венко Филипче и постојаната претставничка на Програмата за развој на Обединетите нации, Луиза Винтон, денеска го посетија здружението на граѓани за советување и лекување, реинтеграција и ресоцијализација на лица зависници од психотропни супстанци „Избор Струмица“.

Премиерот Заев на промоција на проектот „Воспоставување на интегрирано регионално управување со отпадот во Република Македонија“: На прагот сме да го решиме ова прашање во интерес на граѓаните

Претседателот на Владата на Република Македонија Зоран Заев, учествуваше на презентацијата и на дискусијата за проектот „Воспоставување на интегрирано регионално управување со отпадот во Република Македонија“ што ја организираше Министерството за животна средина и просторно планирање.

Работен ручек на премиерот Заев со германскиот амбасадор Герберих: Да се задржат храброста и реформскиот дух и сите да ја препознаат својата одговорност во историските шанси за Македонија во 2018 година

Германскиот амбасадор на средбата порача Владата и Република Македонија како држава да ја задржат храброста и да го продолжат процесот на отпочнатите реформи и на унапредувањето на добрососедските односи што отвора перспективи за граѓаните, за младите луѓе и за економски напредок на земјата.

Јавна дискусија на медиуми и граѓански здруженија во Владата: Го унапредуваме концептот на отвореност, отчетност и одговорното владеење во интерес на граѓаните

Министерот без ресор задолжен за комуникации, отчетност и транспарентност Роберт Поповски и Марјан Забрчанец, посебен советник за односи со јавност, на јавната дискусија пред присутните учесници ја нагласија отвореноста на Владата за размена на искуства и согледување на можни решенија кои можат да се инкорпорираат како предлог политики за подобрување и унапредување на работата на Владата во насока на Агендата за транспарентност.

Премиерот Заев со менаџментот на „Мермерен комбинат“ од Прилеп: Успешните приказни на компаниите со странски капитал во истовреме се и пораки за потенцијалните и идните инвеститори

Премиерот Заев истакна дека секоја средба со претставниците на компаниите со странски капитал е добредојдена за усовршување на моделите за соработка со владините институции и за надминување на прашањата кои произлегуваат од работењето.