Соопштенија

Груевски: Македонија е подготвена за преговори со ЕУ, фер и чесно е тоа да и се овозможи

Обновената препорака од ЕК е признание за сработеното. Уверен сум дека во овој момент Македонија го има капацитетот и кадровски, и организациски, и вредносно, па и културолошки да ги почне проговороите за членство во ЕУ и ќе биде фер ...

„Џонсон контролс“ ја почна изградбата на новата фабрика во Штип

Во технолошко индустриската развојна зона во Штип почна изградбата на нова фабрика на американскиот автомобилски гигант „Џонсон Контролс“, а во која е предвидено производство на навлаки за автомобилски седишта. Камен темелникот го поставија премиерот Никола Груевски, Владимир Теплик од „Џонсон Контролс“, амбасадорот на САД во земјава Пол Волерс и вицепремиерот Владимир Пешевски.
Премиерот Никола Груевски истакна дека инвестицијата на автомобилскиот гигант „Џонсон Контролс“ е во вредност од околу 20 милиони долари, а во која ќе се вработат 1.400 работници.

“Johnson Controls” Started the Construction of the New Plant in Shtip

The construction of a new plant of the US automotive giant started in the Technologic Industrial Development Zone in Shtip, where car seat covers will be made. The cornerstone was laid by the Prime Minister Nikola Gruevski, Vladimir Teplik from “Johnson Controls”, the Ambassador of the USA to Macedonia Paul Wohlers and the Deputy Prime Minister Vladimir Peshevski.

Премиерот Груевски се сретна со Македонците од Голо Брдо

Република Македонија ќе стори се што може за да помогне да се подобрат условите за живот на етничките Македонци кои живеат во Албанија во соработка со властите во Тирана. Тие се лојани граѓани на Република Албанија и така треба да биде . . .

Премиерот Груевски ја предаде во употреба регионалната делница од дебарското село Џепиште до границата со Албанија

Премиерот Никола Груевски денеска ја предаде во употреба новата регионална делница од дебарското село Џепиште до границата со Република Албанија.
На свеченоста присуствуваа жители од повеќе населени места на областа Голо Брдо, од македонска и од албанска страна, претставници на локаланите власти на Дебар и Маврово-Ростуше, македонскиот амбасадор во Тирана, министри и пратеници.

Ивановски: Професионално услужени граѓани е целта на реформите во администрацијата

Комитетот за реформи во јавната администрација денеска одржа состанок на кој ги разгледа активностите на Владата, Акцискиот план и Стратегијата за реформа на јавната администрација.
Целта е, како што изјави ресорниот министер Иво Ивановски по седницата, граѓаните да бидат професионални ефикасно услужени од администрацијата.

Изјава на премиерот Никола Груевски по добивањето на Извештајот за напредокот на Република Македонија за 2011 година

Почитувани,
Предмалку го добивме Извештајот кој го подготви Европската Комисија, и кој се однесува на напредокот што нашата држава го направи во изминатата година.
Ние сме задоволни што оваа година, исто како и минатите 2009 и 2010 година, Европската Комисија даде позитивна оценка за се она што македонските институции и граѓаните го реализираа во изминатиот период на полето на европските интеграции на Република Македонија.

Ставрески: Македонија ќе има голема корист од вклучувањето во регионалниот проект „Европа ре“

Вклучувањето на Република Македонија во регионалниот проект на Светската банка за формирање специјализирана компанија за реосигурување на ризиците од катастрофи „Европа Ре“, очекуваме да биде од полза пред се на граѓаните – сопственици на куќи и станови, земјоделците, малите и средни претпријатија, кои за пристапни цени ќе обезбедат сигурен надомест на евентуалните загуби предизвикани од природни катастрофи, истакна денеска во Охрид вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески.

Втор состанок на Комитетот за туризам при Владата на Република Македонија

Комитетот за туризам при Владата на Република Македонија, вчера попладне (петок, 07.10.2011 година) го одржа вториот состанок на кој се разгледуваше реализацијата на мерките за развојот и промоцијата на туризмот во државата.
Комитетот ја разгледа ревидираната Национална стратегија за развој на туризмот 2009-2013, со осврт на реализација на мерките од акцискиот оперативен план. Се донесоа заклучоци за почеток со реализација на повеќе мерки,

Pages