Соопштенија

Government actions speak for themselves, says Gruevski

"The Government remains utterly committed to realising the top priority, our strategic goal - ensuring economic growth and development, improving the citizens' standard and attracting fresh investments. It requires a lot of hard work and measures, a lot of reforms and measures to be taken by all of the factors. We are aware of this and at the same time we are aware of the challenges - we welcome them and address them enthusiastically in a bid to resolve them.

Република Македонија стана членка на Извршниот одбор на УНЕСКО

Република Македонија е избрана за членка на Извршниот одбор на УНЕСКО за периодот 2011-2015 година на изборите што денеска се одржаа во рамките на 36-то заседание на Генералната конференција на УНЕСКО во Париз.

Предлог буџетот за 2012 година: Зголемени капитални расходи за 28 отсто, повеќе средства за образованието, здравството, инфраструктурата и одбраната

Буџетот за наредната година е проектиран на 169 милијади денари, приходите се предвидени на 159 милијарди денари, а буџетскиот дефицит е 2,5 проценти од БДП. Растот на БДП е проектиран на 4,5 проценти, а инфлацијата на 2,5 отсто. Предвидено е зголемување на капиталните расходи за 28 отсто.

Отворена Неделата на претприемништвото во Македонија

Во Македонија од денеска до 10-ти овој месец ќе се промовираат претприемништвото, креативноста, иновативноста, соработката и вложувањето во знаењето на младите.
Тоа го овозможуваат „Европски ден на претприемачот“ и 3-та „Европска недела на малите и средни претпријатија 2011“ во организација на Европската бизнис асоцијација (ЕБА) и Министерството за економија што денеска официјано беа отворени.

Тодоров: Секој случај на лекарска негрижа или несовесно лекување мора да има правно регулиран крај

Во врска со случајот со родилката на Клиниката за гинекологија и акушерство која имаше тешка инфекција, министерот за здравство Никола Тодоров денеска на прес-конференција рече дека поднел кривична пријава против непознат сторител за сторено кривично дело по член 207 од Кривичниот законик на Македонија за несовесно лекување.

Индустриски форум за спречување и контрола на загадувањето на животната средина

Министерот за животна средина и просторно планирање Абдилаќим Адеми денеска го отвори индустрискиот форум на тема „Финансирање на оперативните планови за интегрирано спречување и контрола на загадувањето“.
Форумот, организиран од ресорното Министерство, Стопанската комора на Македонија, помогнат од Центарот за климатски промени „Норт Енерџи“ од Норвешка и Владата на Кралството во рамки на проектот за зајакнување на капацитетите на Министерството за животна средина и просторно планирање

Minister of Finance Zoran Stavreski: Macedonia makes long-term investments in creating competitive economy and young, professional workforce

Macedonia is making serious attempts to improve education. It is one of the key long-term investments enabling young and professional staff to be established and prepared to tackle competitiveness on Europe's open market and ensuring economic growth, Vice PM and Minister of Finance Zoran Stavreski said talking to students from Nova high school as they were visiting his cabinet on Tuesday.

Повеќе од 4.000 советувања во Советувалиштето за сексуално и репродуктивно здравје

Министерот за здравство Никола Тодоров и директорот на УНФПА за Македонија Франсоа Фарах денеска го посетија „Советувалиштето за сексуално и репродуктивно здравје“ кое функционира во рамки на Центарот за јавно здравје-Скопје.

Стапува во сила на Договорот за социјално осигурување помеѓу Република Македонија и Канада

Министерот за труд и социјална политика, Спиро Ристовски информираше дека на 1 ноември 2011 година стапува во сила Договорот за социјално осигурување помеѓу Република Македонија и Канада. Овој Договор ќе се применува на сите граѓани коишто во Република Македонија или Канада навршиле периоди на осигурување или престој.

Pages