Соопштенија

Состанок на Меѓународниот управен комитет на Декадата на Ромите

Во организација на Владата на Република Македонија денеска во Скопје започна 21. Меѓународен управен комитет - Декада за вклучување на Ромите 2005-2015“, на кој се разговара за можностите за унапредување на состојбата на Ромите, за декадните национални планови и стратегии и досега преземените активности. Министерот за труд и социјална политика Спиро Ристовски истакна дека вкклучувањето на Македонија во меѓународната иницијатива Декада за вклучување на Ромите е израз на нејзината волја и подготвеност ...

Премиерот Груевски повика на обединување за решавање на проблемот со името

Премиерот Никола Груевски денеска од Детроит повика на обединување околу проблемот со името и повтори дека не може да дојде до решение на штета на интересите на македонскиот народ.
- Не прифаќаме никакво решение без тоа да биде одобрено на референдум од мнозинството од народот. Ниту едно или какво било решение не може да биде решение кое што ќе го загрози идентитетот на македонскиот народ, неговиот јазик - македонскиот јазик и македонската нација.

PM Gruevski, FM Poposki meet UN chief Ban Ki-moon

Premier Nikola Gruevski and Foreign Minister Nikola Poposki late on Saturday in New York met with UN Secretary General, Ban Ki-moon.
Minister Poposki said that during the talks Ban Ki-moon was informed on Macedonian Government's priorities in the coming period, its efforts made to implement reforms, while also discussing the name issue.

Попоски: Имаме можност да ги надминеме преостанатите пречки за членство во НАТО и ЕУ

Премиерот Никола Груевски и министерот за надворешни работи Никола Попоски синоќа во Њујорк се сретнаа со генералниот секретар на ОН Бан Ки-Мун. Министерот Попоски информира дека во разговорите Бан Ки-Мун бил запознаен со приоритетите на Владата на Република Македонија во тековниот период, за реформските напори што се прават, а станало збор и за спорот со името.

Ставрески: Светска банка на Македонија ќе и додели финансиска помош од најмалку 155 милиони долари

Светска банка ќе и даде на Македонија финансиска поддршка оваа и следните две години во износ од 155 милиони долари за реализација на неколку крупни проекти. ММФ и Светска банка ја оценија Македонија како земја со здрави економски политики. Остварените резултати во однос на порастот на БДП, степенот на зголемување на странските директни инвестиции и високиот пораст на извозот се клучните три работи позитивно оценети.

World Bank to grant financial aid of at least $155 million to Macedonia - FinMin

The World Bank (WB) will provide financial support for Macedonia in 2011 and in the next couple years in amount of $155 million for carrying out several major projects. The International Monetary Fund (IMF) and WB have assessed Macedonia as a country with solid economic policies. Results achieved in terms of GDP growth, increase of foreign direct investments and positive export growth are the key three things that have been praised, Zoran Stavreski said.

Business forum ""Macedonia - The Most Competitive European Business Destination" held in New York

Macedonia's Government on Friday evening local time at the New York-based Harvard Club organised a Business Forum, "Macedonia - The Most Competitive European Business Destination" to present country's investment opportunities, which was attended by representatives of over 100 US companies.
Premier Nikola Gruevski at the forum delivered an address focusing on the economic situation in Macedonia. An address was also delivered by Deputy PM in charge of economic affairs, Vladimir Pesevski referring to Macedonia's economic policy and its strategic priorities, while Viktor Mizo - director of the Agency for Foreign Investments - delivered a speech on topic "Benefits and Initiatives for Doing Business and Investing in Macedonia".

We know who we are, Gruevski tells UN General Assembly

We know who we are and how we will live. We are Macedonians speaking Macedonian and our country is called the Republic of Macedonia, stressed PM Nikola Gruevski in his speech delivered yesterday before the 66th United Nations General Assembly.
The Premier underscored that "we do not want to be in a position our name and identity to be disputed by a country and we haven't requested that beyond question." However, according to him, reality is oftentimes cold, hard and brutal. It is a fact that our southern neighbour protests not only our name, but our identity as well. And its objections have become our problem and a row was triggered that is one of a kind in the world - a row imposed due to the need of a country, our neighbour, to have a monopoly on two names, or on other hand, their strategic goal to prevent us from being what we feel.

Груевски на Генерално собрание на ОН: Ние знаеме кои сме

Ние знаеме кои сме и како ќе живееме. Ние сме Македонци, зборуваме македонски, а нашата држава се вика Република Македонија, истакна премиерот Никола Груевски во денешниот говор на 66. сесија на Генералното собрание на Обединетите Нации. Премиерот подвлече дека „ние не сакаме да сме во позиција нашето име и идентитет да бидат оспорувани од една земја и секако дека ние самите тоа го немаме побарано“. Но, според него, реалноста е често пати ладна, тешка и брутална.

Во Њујорк бизнис форум „Македонија – Најконкурентна европска бизнис дестинација“

Македонската Влада вчера во Харвард клубот во Њујорк организираше Бизнис форум за презентација на инвестициските можности на нашата земја „Македонија – Најконкурентна европска бизнис дестинација“, на кој учествуваа претставници на околу 100 американски компании.
Премиерот Никола Груевски на форумот говореше за економската состојба во Македонија, а свое обраќање имаше и заменик премирот задолжен за економски прашања Владимир Пешевски кој зборуваше за ...

Pages