Соопштенија

Ставрески: Македонија ќе има голема корист од вклучувањето во регионалниот проект „Европа ре“

Вклучувањето на Република Македонија во регионалниот проект на Светската банка за формирање специјализирана компанија за реосигурување на ризиците од катастрофи „Европа Ре“, очекуваме да биде од полза пред се на граѓаните – сопственици на куќи и станови, земјоделците, малите и средни претпријатија, кои за пристапни цени ќе обезбедат сигурен надомест на евентуалните загуби предизвикани од природни катастрофи, истакна денеска во Охрид вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески.

Втор состанок на Комитетот за туризам при Владата на Република Македонија

Комитетот за туризам при Владата на Република Македонија, вчера попладне (петок, 07.10.2011 година) го одржа вториот состанок на кој се разгледуваше реализацијата на мерките за развојот и промоцијата на туризмот во државата.
Комитетот ја разгледа ревидираната Национална стратегија за развој на туризмот 2009-2013, со осврт на реализација на мерките од акцискиот оперативен план. Се донесоа заклучоци за почеток со реализација на повеќе мерки,

Ставрески: Кризата во Грција нема да ја разниша стабилноста на денарот

Вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески ја оцени како мошне сериозна финансиската состојба во Република Грција, но е уверен дека таа нема значајно да влијае врз стабилноста на македонскиот финансиски сектор. - Состојбата во Грција станува се посериозна и веќе е извесно дека таму во одредена временска рамка во блиска иднина ќе се случи неможност на Грција да ги отплаќа своите долгови во целост. Моите очекувања се дека ќе дојде до контролиран банкрот, каде што европските земји и Грција ќе се договорат ...

Пуштен во употреба булеварот „Митрополит Теодосиј Гологанов“

Премиерот Никола Груевски и градоначалниците на Скопје и на општина Центар, Коце Трајановски и Владимир Тодоровиќ, денеска го пуштија во употреба проширениот булевар „Митрополит Теодосиј Гологанов“.
Проширувањето на сообраќајницата се одвиваше на потегот од улицата „Франклин Рузвелт“ до улицата „Костурски херои“ (еден крак) и кон улицата „Мито Хаџивасилев - Јасмин“, до свртувањето на десно кон улицата „Народен фронт“ (втор крак).

Се изготвува текст за вклучување на Македонија во „Јужен поток“

Владите на Република Македонија и на Руската Федерација изготвуваат текст за вклучување на Македонија во проектот „Јужен поток“, како еден од стратешките приоритети за обезбедување стабилност во снабдувањето со гас и воопшто за стабилноста на македонскиот енергетски сектор, истакна денеска во Охрид вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески.

Премиерот Груевски оствари средба со претставници на асоцијациите на земјоделци

Претседателот на Владата на Република Македонија, г-дин Никола Груевски, денеска оствари средба со претставници на асоцијациите на земјоделците, како и со индивидуални земјоделци.
На средбата на која што присуствуваа и министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство ...

Одобрени 5,67 милиони евра за осум проекти во Македонија од Инвестицискиот инструмент за Западен Балкан

Преку Ивестицискиот инструмент за Западен Балкан за осум проекти Македонија добила грантови од над 5,67 милиони евра. Инструментот денеска во Скопје го претставија вицепремиерката Теута Арифи и претставникот на директорат за проширување на Европската комисија Кристос Гофас. - Денеска се затвора работниот состанок за Западен Балкан и фондовите од ЕУ. Мислам дека тоа е еден ефективен состанок. Во рамките на овој инструмент досега Република Македонија има конкурирано со осум проекти и успеала да повлече ...

Ставрески: Модернизацијата на блоковите во РЕК Битола почеток на инвестициски циклус вреден 300 милиони евра

Во РЕК „Битола“ денеска промовирано успешното завршување на модернизацијата и автоматизацијата на термоелектраната „Битола 2“, Официјално модернизираниот блок го пушти во употреба вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески кој рече дека енергетскиот сектор претставува столб на економскиот развој на секоја држава, а стабилното и квалитетно снабдување со електрична енерегија е основен фактор за конкурентноста на економијата и најави нови инвестиции ...

Берлускони-Груевски: Македонија заслужува да стане членка на ЕУ

Италија искрено ја поддржува Република Македонија на патот на кон ЕУ и НАТО. Македонија заслужува позитивен извештај и препорака за почеток на преговите со ЕУ и заслужува да стане членка на Европската унија, истакнал италијанскиот премиер Силвио Берлускони на денешната средба со премиерот Никола Груевски во Рим.

Macedonia deserves to join EU, Berlusconi tells Gruevski

Italy sincerely backs the Republic of Macedonia on its road to EU and NATO. Macedonia deserves positive European Commission report and a recommendation for start of EU membership talks. The country also deserves to become a member of the European Union, Italian Prime Minister Silvio Berlusconi stated meeting with his Macedonian counterpart Nikola Gruevski on Wednesday in Rome.
Both interlocutors discussed ways to boost the scope of bilateral trade exchange and the presence of Italian investors in Macedonia, pledging to make personal efforts despite the engagement of ministers.
Gruevski and Berlusconi at their two-hour meeting and working lunch concurred that both countries were nourishing excellent political relations and vowed to further advance them.

Pages