Соопштенија

Берлускони-Груевски: Македонија заслужува да стане членка на ЕУ

Италија искрено ја поддржува Република Македонија на патот на кон ЕУ и НАТО. Македонија заслужува позитивен извештај и препорака за почеток на преговите со ЕУ и заслужува да стане членка на Европската унија, истакнал италијанскиот премиер Силвио Берлускони на денешната средба со премиерот Никола Груевски во Рим.

Macedonia deserves to join EU, Berlusconi tells Gruevski

Italy sincerely backs the Republic of Macedonia on its road to EU and NATO. Macedonia deserves positive European Commission report and a recommendation for start of EU membership talks. The country also deserves to become a member of the European Union, Italian Prime Minister Silvio Berlusconi stated meeting with his Macedonian counterpart Nikola Gruevski on Wednesday in Rome.
Both interlocutors discussed ways to boost the scope of bilateral trade exchange and the presence of Italian investors in Macedonia, pledging to make personal efforts despite the engagement of ministers.
Gruevski and Berlusconi at their two-hour meeting and working lunch concurred that both countries were nourishing excellent political relations and vowed to further advance them.

Пуштени во употреба вештачката карпа за качување и двојно тениско игралиште во Карпош

Премиерот Никола Груевски и директорот на Агенцијата за млади и спорт Лазар Поповски денеска ја пуштија во употреба вештачката карпа за качување и двојно тениско игралиште во општина Карпош.
Вештачката карпа за качување се состои од главен дел висок 22 метри со делови за брзинско и тежинско натпреварување и помошна вештачка карпа - болдер висока околу пет метри. Вештачката карпа е опремена со трибински простор и соблекувални за спортистите.

Премиерот Никола Груевски се сретна со комесарот за внатрешни работи на Европската комисија, Сесилија Малмстром

Претседателот на Владата на Република Македонија, г-дин Никола Груевски, денеска оствари средба со комесарот за внатрешни работи на Европската комисија, г-ѓа Сесилија Малмстром.
Претседателот Груевски изрази благодарност до комесарот Малмстром за нејзиното учество на Министерскиот форум ЕУ – Западен Балкан, кој е од големо значење не само за Република Македонија, туку и за регионот, за размена на искуства и зајакнување на соработката во насока на полесно ...

Почна форумот “ЕУ – Западен Балкан“ на министрите за внатрешни работи и за правда

Република Македонија има визија и е подготвена во соработка со останатите земји да придонесе за силна и ефективна Европа, при што нашите капацитети се целосно фокусирани на соочување со предизвиците кои не очекуваат на патот кон Унијата, истакна меѓу другото министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска во своето поздравно обраќање до учесниците на дводневниот форум “ЕУ – Западен Балкан“ на министрите за внатрешни работи и за правда што се одржува во Охрид.

Отворен откупно-дистрибутивниот центар „АГРОФРУКТИС“, ивестиција вредна 20 милиони евра

Хрватската компанија „Агрокор“ денеска во Струмица го отвори откупно-дистрибутивниот центар за овошје и зеленчук „Агрофруктус“, гринфилд инвестиција вредна 20 милиони евра. Капацитетот на објектот е околу 60.000 тони со тенденција многу скоро да се зголеми до 100.000 тони.
- Вредноста на инвестицијата е многу значајна, но уште поважно е што таа ќе донесе во иднина, сигурен откуп и пласман, поголеми приноси и приходи, поголема конкурентност, рече премиерот Никола Груевски ...

Во Нов Дојран пуштено во употреба двојно тениско игралиште

Во Нов Дојран денеска е пуштено во употреба двојно тениско игралиште, дел од проектот на Владата и Агенцијата за млади и спорт „Изградба на 100 тениски терени“.
Тениските терени ги имаат сите карактеристики потребни за одигрување меѓународни натпревари, осветлување, пристапни патеки, жичана ограда...

Во Валандово пуштен во употреба нов фудбалски терен

Во Валандово денеска е пуштен во употреба нов спортски, фудбалски терен, дел од проектот „50 фудбалски игралишта“ на Владата и Агенцијата за млади и спорт. Игралиштето е со стандардни димензии. На него ќе може да се одржуваат тренинзи и натпревари, има соблекувална, тушеви и дренажен систем, осветлување, како и трибини за 500 гледачи.

Утврдена минималната плата во Македонија - 8.050 денари во нето износ

Минималната плата во Република Македонија ќе изнесува 8.050 денари во нето или 12.265 денари во бруто износ, се договорија денеска трите социјални партнери - Владата, работодавачите и синдикатите.

Утврденото ниво на минимална плата се однесува на основната плата за полно работно време и нормален

Конференција на тема „Информатичкото општество - иднината на Македонија“

Министерството за информатичко општество и администрација предлага нов концепт на т.н. „Отворени е услуги“ кој предвидува на секоја заинтересирана компанија, која ќе задоволи одредени технички и правни услови и стандарди, да и биде дозволено да изработува ИТ решенија преку кои ќе се нудат електронски услуги при тоа користејќи ги податоците на институциите преку строго дефинирани правила и стандарди.

Pages