Говори и интервјуа

 • Ивановски: Во администрацијата систем за вработување според заслуги

  Повеќе новини за работата на администрацијата, со систем за вработување според заслугите, и објективни оценки за извршените работни задачи ќе овозможи новиот закон за администрација, најавува министерот за информатичко општество и администрација Иво Ивановски во интервју за МИА.

 • Новогодишно обраќање на претседателот на Владата на Република Македонија, Никола Груевски

  Почитувани граѓани,

  Во годината што измина поминавме низ многу предизвици и искушенија, промени, реформи и новини, успеси, но и непријатни мигови...

 • Спиро Ристовски, министер за труд и социјална политика

  Министерот за труд и социјална политика Спиро Ристовски во интервју за МИА истакнува дека Буџетот за 2013 година е проектиран за да одговори на последиците од светската економска и европската должничка криза. МТСП, додава, има за 4 милијарди денари поголем буџет од минатата година како резултат на веќе усвоените зголемувања на социјалните трансфери, пред се на пензиите, социјалните помошти, средствата за намалување на невработеноста...

 • Обраќање до нацијата на претседателот на Владата на Република Македонија, Никола Груевски

  Денес Македонија имаше тежок, но и важен ден. Денес бевме сведоци на првиот неуспешен насилен обид за рушење на демократските институции и легитимно избраната власт на слободни и фер избори пред само година и половина...

 • Груевски: 21 Декември го одбележуваме заеднички, како симбол на турската заедница

  Имам посебно задоволство што еве веќе 6-та година по ред, имам можност и чест да се обратам на овој собир посветен на празникот на турската заедница во Република Македонија, 21 Декември - Денот на наставата на турскиот јазик.

 • Обраќање на премиерот Никола Груевски на Донаторската конференција за изградба на црквата Св. Константин и Елена

  Исполнувајќи не со љубов и вера, нашата Црква продолжува да биде наш вечен сопатник, закрилник и духовен водач. Токму во нејзините храмови ги споделуваме сите овоземни радости и убавини, ги совладуваме сите таги и неправди, тука се крштеваме, ....тука се венчаваме, .....тука си спомнуваме за нашите предци и се молиме за нашите потомци, .......

 • Пешевски: Инвестициите во Македонија растат

  Вицепремиерот Владимир Пешевски, кој деновиве со владина делегација на чело со премиерот Никола Груевски во неколку градови на западниот брег на САД ги промовираше инвестиционите можности на Македонија, во интервјуто за Гласот на Америка на македонски најави дека има заинтереисрани компании, но вели дека вистинските резултати треба да се очекуваат за една до две години. На тврдењата дека Македонија заостанува зад другите балкански земји во инвестициите, Пешевски возвраќа дека споредбите треба да се прават по глава на жител.

 • „За политиката нема место во образованието“

  Панче Кралев, министер за образование и наука, во интервју за „Утрински весник“

 • Јанакиески: Овозможивме алтернативен извор за финансирање на автопатиштата

  Владата на Република Македонија е цврсто решена да ја подобри патната инфраструктура во земјава и во изминатиот период континуирано имплементираме повеќе проекти со кои се овозможи изградбата на голем број нови локални патишта, реконструкцијата на регионални патишта, но и изградба на автопат – во делот на комплетирање на патниот Коридор 10.
  Ова во интервју за економски.мк го истакнува министерот за транспорт и врски, Миле Јанакиески.

 • Извлековме поуки од кризата

  Владата веќе исплатила половина од долгот кон стопанството и по основ на данокот на додадена вредност и по основ на извршени градежни работи и услуги. Ова објави вицепремиерот и министер за финансии, Зоран Ставрески, во интервју за „Утрински весник“.

Pages