Говори и интервјуа

 • Груевски:Обновената препорака признание за остварените резултати

  Обновената препорака на ЕК за почеток на пристапни преговори претставува признание за остварените резултати во изминатата година и сработеното од страна на институциите, администрацијата, политичките и општествени чинители. Република Македонија очекува дека и земјите членки во Советот на ЕУ ќе се раководат од овие аргументи, од заедничкиот интерес на Унијата и во декември, ќе донесат одлука за почеток на преговорите, изјави вечерва премиерот Никола Груевски.

 • Зоран Ставревски: Во патишта вложуваме 4 пати повеќе од претходната влада

  Во интервјуто за Прес24, Вицепремиерот уверува дека не постои никаков ризик од презадолженост, и децидно потенцира дека оваа Влада не планира и нема да зголеми ниту еден дано.

 • Обраќање на премиерот Никола Груевски пред стопанските комори

  Денес, слично како и минатата година ова време, по покана на стопанските комори, тука сум заедно со Вас, сопственици, директори, менаџери на над 700 компании во Република Македонија, како домашни така и странски, поголеми, средни, помали, постари и понови, извозни и увозни, трговски, индустриски, производни, услужни, финансиски и од сите сектори на економијата.

 • Обраќање на премиерот Никола Груевски на Мечкин Камен

  Почитувани,
  Браќа часот е велик ... Примерот за саможртвување е пред нас. Да докажеме дека сме корави Македонци, упорни борци и доблесни синови на родината. Од височините на Бела Вода, Македонија ќе го гледа нашиот подвиг.

 • Груевски: Знаењето, вештините и стандардите ќе донесат прогрес

  Коалицијата со Демократската унија за интеграција, законот за абортусот, екстерното тестирање, плаќањето по учинок во здравството, протестите за поддршка на црквата во скопската општина центар...се дел од темите за кои премиерот на Македонија, Никола Груевски, говори во вториот дел од своето интервју за Нетпрес.

 • Груевски: Попречувањата се наш предизвик со кој мора да се справуваме

  По дузина посети во држави од речиси сите континенти, премиерот на Македонија, во ексклузивно интервју за Нетпрес, говори за ефектите, намената и целта на патувањата.

 • Економски силна Македонија ни е потребна колку и НАТО и ЕУ

  Премиерот Груевски во вториот дел од интервјуто за „Дневник“ признава дека ако пред неколку години му биле споменати сегашните економски резултати, ќе бил незадоволен. Но, со оглед на светската криза, смета дека Македонија сосема добро се држи. Kога кон тоа ќе се додаде и импресивната листа на инвестиции, што тој првпат јавно ги кажува, а кои се започнати, одобрени или ги очекува, смета дека има сосема сериозна основа да тврди дека државата на економски план се движи во добра насока.

 • Притисокот за името е врз нас, зашто сме неединствени

  За спорот со Грција, за односот на меѓународната заедница кон двете земји, за можноста ДУИ да излезе од Владата, за демографската катастрофа на Македонија, за економската состојба и за инвестициите, отворено во интервју за „Дневник“, зборува претседателот на Владата на Република Македонија, Никола Груевски.

 • Ваљон Сарачини, министер за економија

  Мерките и политиките за подобрување на бизнис климата во Македонија, измените на законските решенија кои придонесуваат за подобрување на конкурентноста на бизнисите, измените на законите за едношалтерски систем, за трговските друштва и за минерални суровини, и забрзувањето на стечајната постапка се дел од темите на кои се осврнува министерот за економија Ваљон Сарачини во интервјуто за МИА.

 • Интервју на заменик претседателот на Владата и министер за финансии Зоран Ставрески

  Меѓудржавниот договор меѓу Република Македонија и Руската Федерација за изградба на гасоводниот крак од Јужен тек се очекува да се потпише наредниот месец. Финалниот текст е усвоен од страна на македонската Влада на последната седница, истакнува вицепремиерот и министер за финансии Зоран Ставрески во интервјуто за МИА. Во него посочува за странските директни инвестиции и најавеното инвестирање од шест компании. За поволната бизнис клима во земјава и ниските даноци, за економската состојба во земјава. Најавува продолжувње на рокот за аплицирање во проектот „Купи куќа, купи стан“, како и за поддршката на домашното производство преку купување македонски производи со воведувањето на „македонското сонце“ на фискалните сметки.

Pages